Екстри – уширение за интериорни врати
Дървена интериорна врата

Екстри – уширение за интериорни врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 19 декември, 2022 в 13:32 часа

Дизайнът на интериорните врати се състои от редица елементи, всеки от които изпълнява специфична функция. Днес ще говорим за екстри, без които е почти невъзможно напълно да се монтират интериорни врати.

Екстри са уширенията на касата на вратите – правоъгълни „летви”, използвани за увеличаване на ширината на вратата. Те се монтират, ако ширината на касата на вратата е по-малка от ширината на стената, както и за декорирането ѝ.

Всъщност дизайнът на уширението се предлага по възможно най-опростен вариант, следователно експертите разграничават само две разновидности: класически и телескопични.

Класическите или обикновените уширения са правоъгълни плоскости с гладки ръбове с покритие на избрания декоративен материал. Основната разлика е само в ширината – тя варира от 100 до 200 мм.

Телескопични уширения

Принципът е изработен на принципа на облицовка, като в основата на уширението има нут, където да се свърже свръзката с другото уширение при необходимост за покритие на по-дебели зидове.

Характеристики на уширителните планки

Поставянето им става след като основната каса е вече монтирана в отвора и монтажната пяна е изсъхнала.

Ако касата на интериорната врата има специална вдлъбнатина /нут/ за удължаване, е необходимо да се почисти от монтажна пяна, ако такава е попаднала. При липсва на такъв нут се почиства мястото зад касата към зида от пяна около 15-20мм в ширина и 10-15мм в дълбочина. След това трябва да регулирате горната част на уширението, като я изрежете по дължината.

След регулиране и монтиране на горното уширение, се регулират горните первази. Важно е да проверите дали страничните и горното уширение е поставено правилно без пролуки или разстояния, за да монтирате и фиксирате первазите като завършек.

интериорна врата

При закрепване, разширенията се забиват между касата и отвора, в процеса на уплътняване се проверява няколко пъти. След фиксирането се оставя монтажна пяна да изсъхне хубаво. Допълнителните елементи се фиксират и след като пяната се втвърди е необходимо да се издуха основното пространство. Первазите на интериорната врата се монтират само след като пяната напълно се втвърди.

Няма нищо сложно нито в избора на уширение или монтажът като процес. Благодарение на голямото разнообразие на пазара тази „мисия” става лесна и възможна. Много по-надеждно е обаче да се обадите на квалифициран майстор, който ще се справи със задачата за кратък период от време. С помощта на уширителните планки може да се справите не само с широките зидове при интериорните врати предлагащи се с малки каси, но и да облечете зида на щокова входна врата.

Сподели