История на вратите
Тежка старинна дървена врата

История на вратите

🕑 3 минути за четене Обновена на: 21 декември, 2022 в 14:35 часа

image001

Много хора /включително и аз/ биха предположили, че вратите са измислени заедно с къщите и може би ще сме прави! Вратите датират още от египетската епоха. Най-ранните данни в архивите са представени в някои египетски гробници. Има картини, на които са изобразени като единични врати, така и двойни, всяка представляваща едно парче дърво.

Да, и аз си помислих, че вратите ще се изкривят в горещата египетска топлина, но за щастие за египтяните /и аз почувствах облекчение/, климатът им не е бил толкова горещ и сух, колкото е днес. Освен това, техните конструкции на врати са били много основни, състоящи се от дървени дъски с панти – което означава, че едва ли изкривяването би било толкова естетически проблем за тях тогава.

Еволюцията на вратите

Вратите не винаги са били само малки дървени дъски с форма на правоъгълник, които са разделяли къщите. С течение на времето и занаятчиите ставали все по-опитни и самите врати започнали да приемат по-различни форми.Вратите на цар Соломон са били изработени от маслинено дърво, което е изключително силно и издръжливо. Дървото, от което са били изработени вратите, е дълбоко кафяво на цвят с маслени шарки, които правят забележителна черта. Въпреки тези качества на дървото, индийците са избрали  да използват камък, за да изработват вратите си, смятайки, че те са по-здрави и много по-добри при задържането на топлината. Древните индийски врати са представлявали бавно въртящи се, в двата края, позволявайки лесно движение, подобно на салонните врати на стария запад /просто не толкова бързи/.

Вратите на Древна Гърция и Древен Рим

Римляните и гърците са използвали различни видове врати – единични врати, двойни, плъзгащи се и сгъваеми врати. Основният материал, използван за изработката на вратите е бил бронзът, тъй като той е бил сравнително евтин и лесен за изработка в различни форми или модели. През цялата история вратите се състоят от три основни материала:

  • Камък
  • Дърво
  • Метали /главно бронз/

Дървото дълги години, остава най-популярният материал за изработка на врати. Обаче изостава, след като се е появила стоманата, особено щом гърците и римляните започнали да използват и пантите. Пантите станали най-важната част от процеса на изработката на вратата, дори повече от самата врата – ако пантите не функционират правилно, вратата ще бъде безполезна.Преди въвеждането на пантите, обичайният начин за поставяне на вратата е чрез използване на въртеливо движение, където едната страна на вратата е поставена на вертикална стойка и след това се е поставяла в гнезда от горната и от долната страна.

Египетските скрити и тайни врати

Казано по-просто тези „скрити врати”, са врати, които не водят наникъде. Египтяните ги поставяли да се виждат предимно на гробници, и да могат семействата да почитат мъртвите. Египтяните имали също така и врати, наречени „тайни врати“. Тези врати са били направени така, че да приличат на нещо друго, освен на врати! Вместо това те се смесвали с останалата част от интериора, като имитирали лавици или са били част от самата стена.

image002

Външните и вътрешните врати днес

Това не е нещо, за което мислим много, но интериорните врати и външните врати служат за много различни цели. Вътрешна врата е очевидно такава, която се намира вътре в имота, а външните врати се намират извън имота /входна врата/. Някои примери за интериорни врати могат да бъдат намерени в баните, дневните, кухните, кабинетите и дори гардеробите. Интериорните врати обикновено са проектирани така, че да съответстват на интериора на къщата. Вътрешните врати не трябва да се тревожат за отблъскване на сурови метеорологични условия или за изпитание на времето като външна врата. Външните врати, за разлика от вътрешните врати, трябва да могат да се изправят пред ежедвното време, така че обикновено се правят от по-здрави материали.

 

image003

Вратите днес

Днес нашите врати могат да бъдат направени от почти всичко. Дърво, метал, пластмаса, хартия, стъкло и дори тъкани. Първоначално вратите са били проектирани за една цел, за да позволят на хората да влизат и да излизат. Днес обаче могат да се приложат в много области, но най-вече ги използваме за отделяне на помещения, т.е. вътрешни врати.

image004

Сподели