Как безопасно да монтирате нова интериорна врата?
Интериорна врата Граде в интериора

Как безопасно да монтирате нова интериорна врата?

🕑 3 минути за четене Обновена на: 19 декември, 2022 в 14:28 часа

Замяната на врата в дома ви, е доста проста процедура с подходящите инструменти и малко ноу-хау. И все пак, това може да доведе до неточности в размерите или, още по-лошо, до врата, която дори няма да се заключи. Следването на тези инструкции ще ви помогне да избегнете евентуални проблеми при монтирането на интериорна врата.

Преди всичко старата интериорна врата трябва да бъде премахната

В зависимост от вашите панти и дали искате да ги използвате отново, има два възможни подхода към това:

  • Ако не искате да използвате повторно старите панти или ако нямат подвижни щифтове, трябва не само да отвиете вратата от пантите, но и пантите от рамката.
  • Ако имате панти с подвижни щифтове и искате да ги използвате повторно, можете просто да премахнете щифтовете, които ги държат заедно. Това ще ви позволи да свалите вратата, но оставете част от пантите, прикрепена към рамката на вратата. Започнете с горния шарнир и работете надолу. След това свалете вратата и свалете пантите, които са закрепени към нея. Ако щифтът не излезе лесно, почуквайте леко отдолу с чук и отвертка.

Интериорна врата Граде

Измерете светлия отвор на вратата

Ако вратата е на място, където има преход между различни видове подови настилки, а подът е на две различни височини, измерете високата страна, тъй като това може да наложи по-нататъшно подрязване на дъното на вратата. Намерете вратата, която харесвате, която е близка до размера на вашия отвор. Можете да подрежете интериорната врата, така че не е нужно да се притеснявате, че не е перфектният размер.

Подрязване на вратата

Маркирайте вратата за подрязване. Използвайте молив, за да приложите измерванията равномерно от двете страни.
Добро правило е да се допусне 2 мм празнина от двете страни и отгоре, и да се допусне празнина от 8 мм между пода и долната част на вратата.

Отрежете вратата

Поставете маркерите си с помощта на нож, за да предотвратите разбиването на дървото. След това използвайте циркулярен трион и отрежете излишното дърво, като използвате пресечен ръб, за да направлявате триона.
Поставете вратата в рамката и проверете дали тя пасва. Не забравяйте, че трябва да има празнина от 2 мм около страните и отгоре, и празнина от 8 мм в долната част.

Поставяне на пантите

Маркирайте позициите на шарнирите на касата. Ако използвате нови панти, проверете дали те ще се поберат в пространствата, където са били старите. Маркирайте пантите си на вратата. Не забравяйте, че барабанът / шарнирът на пантата е на издърпващата страна на вратата.
Първо, дръжте длетото вертикално и го почуквайте с чук, за да очертаете краищата на дюзата. След това направете серия от близко разположени раздели, които са толкова дълбоки, колкото дебелината на пантата. Накрая дръжте длетото под нисък ъгъл, като скосеното му лице е срещу дървото и леко почукайте длетото с чука, като дърпате дървото на малки парченца.

Граде - интериорна врата

Създайте мост и дупки за бравата и дръжката на вратата

Използвайте бормашина, за да направите необходимите отвори за монтаж на дръжката на вратата и бравата.
Завийте пантите. След като ги завиете към вратата, се уверете, че пантите и главите на винтовете са изравнени.
Ако използвате панти с подвижни щифтове, можете да отделите пантата и просто да прикрепите едната страна към вратата. В този случай закачете другата страна на шарнира към касата на вратата и преминете към следващата стъпка.

Закачете вратата.

Това ще бъде много по-лесно, ако имате помощник. Проверете дали вратата се движи гладко. Ако е така, преминете към последната стъпка.
Завийте вратата към касата. Ако пантите ви не се разпаднат, следващата стъпка ще бъде да поддържате вратата под прав ъгъл спрямо рамката. Поставете подложки под него, така че да достигне подходящата височина за панти, които да се изравнят с касата. Добра идея е да започнете само с един винт на панта. След това можете да проверите дали вратата се люлее лесно. Ако е така, задвижете другите винтове. Ако не, извадете винтовете и коригирайте положението на пантите, ако е необходимо.

Поставете бравата и дръжките.

Можете да прочетете още информация по темата за интериорни врати в предишната ни блог статия: Избор на интериорна врата.

Сподели