10 Факта за интериорните врати, които трябва да знаеш
Интериорни врати Бургас цени

10 Факта за интериорните врати, които трябва да знаеш

🕑 2 минути за четене Обновена на: 19 декември, 2022 в 14:56 часа

Промените в живота са неминуеми, и за да сме сигурни, че те, ще ви донесат приятни емоции, следващите редове със сигурност ще са ви полезни.

Избирането на идеалната интериорна врата си е истинско приключение в наши дни. Разнообразието на модели и цени, с които ще се сблъскате, ще ви вкарат в лабиринт, а изхода от него е само един – проучване.

Фактори при избора на интериорна врата:

  1. Качество – добре е да проучите добре най-качествените материали, от които се произвеждат врати. Определите собствените си нужди, за да изберете HDF, MDF или ПДЧ.
  2. Покритие – тук темата е дълга, но все пак нека започнем с това: определете, за какво помещение ще е вратата, имате ли малки деца и дори, какво е работното ви време. Тези въпроси, ви звучат нелогично нали? Е сега ще ви обясним, защо имат значение. Знаете ли, че съществуват ”безшумни” врати, те са със PVC език и не издават звуци при отваряне и затваряне. Доста удобно, ако си почивате, след дългия работен ден, нали? А знаете ли, че има врати без никакво прекъсване на покритието? Те са облечени изцяло и няма как, някой малък любопитко да обели вратата.
  3. Цвят – има няколко основни принципа за съчетаване на цвета на интериорната врата: с цвета на дограмата, с подовата настилка или с мебелите. Има и по-смели експериментатори, които съчетават вратата с цвета на тавана. Или с … нищо. Оставят я като акцент.
  4. Дизайн – преценете, за кое помещение, каква врата би подхождала. За спални и детски помещения ви препоръчваме плътни, гладки или фрезовани модели. За всекидневни и кухни – модели със стъкла. Спрямо изложението на жилището и големината на прозорците, можете да определите, колко светлина искате да влезе допълнително. След това можете да се насочите към размера на стъклата на интериорните врати.
  5. Посока на отваряне – преценете големината на помещенията – за малки пространства най-подходящо би било отваряне навън. Преценете разстоянието до стени или други врати. Ако има вероятност вратата да се удря в стена – сложете стопер.

Интериорна врата

Още фактори при избора на вътрешна врата:

  1. Влаго и водоустойчивост – най-честият избор за бани е врата от PVC. Но това далеч не са единствените врати, подходящи за този тип помещения. На пазара се предлагат много модели с изключително висококачествено водоустойчиво покритие. С изборът на такъв вид врата ще имате в пъти по-голямо разнообразие.
  2. Дръжки – тествайте! Вижте коя ви пасва най-добре. Да не е прекалено къса или извита. Съобразете дали да е с ключ или върток, и разбира се цвета – съчетайте го с този на пантите.
  3. Панти – брой, цвят, разположение, вид. Тук всичко има значение. Стандартно вратите имат по 3 броя панти, затова ви съветваме да не се спирате на модели с по-малко.
  4. Производител – проучете чие производство са избраните от вас врати, помолете да ви покажат мостра и разрез от крилото. Съпоставяйте цветовете на различните производители, защото понякога, макар и  с едно и също наименование на цвета, реално са доста различни.
  5. Търговец – изберете мострена зала с голям брой налични модели. Не се притеснявайте да задавате въпроси на консултантите и ги насочете към своите критерии, за да могат, да ви предложат, най-подходящите за вас модели.

И не на последно място – вслушайте се в усета си. Ако някоя врата ви създаде усещането за уют – това е вашата!

Сподели