Известни на света входни врати и тяхното отражение върху него
Музей на Шерлок Хоумс врата

Известни на света входни врати и тяхното отражение върху него

🕑 4 минути за четене Обновена на: 19 декември, 2022 в 15:14 часа

Всички знаем предназначението на входните врати – помагат за изолиране на външния свят, защитават дома и семействата ни от недоброжелатели както и запазват вътрешното ни пространство. Но в историята на цивилизацията ни има много различни и интересни врати, чиито факти днес дават отражение върху историята. На различните места и територии където се намират, те са значителни забележителности.

Вратата на тезата на църквата „Всички светии”

Църката на „Всичките светии” е дворцова катедрала намираща се във Витенберг, Германия. Построена между 1490 и 1511 година под командата на Фредерик III, който бил по онова време император на Великата Римска Империя. На 1 Ноември 1517 година Мартин Лутер (германски теолог и професор по теология) написва своите 95 тезиси, с които поставя под съмнение властта на папата и практиката на католическата църква. Въпросните тезиси той окачва на вратите на църквата, за да бъдат те видими от всички преминаващи. Това довежда до огромен катаклизъм за Протестантската реформация, от където започва и нейната история. През 1760 година, по време на седем годишната война, църквата  е изпепелена от пожар, заедно с няколкото входни врати, включително и тази, на която преди 200 години Мартин Лутер окачва своя тезис. Църквата е възстановена по-далеч през годините, като към този момент на мястото на старата оригинална порта е поставена нова, изработена от бронз, възродяваща старинния ѝ вид.

Врата на църква

Даунинг Стрийт 10

Входът към „Даунинг Стрийт” 10 е познат още като Номер 10, който се намира в Уестминстър, Лондон.  Зад тази врата се намира резиденцията и главна квартира на Нейно Величество. Номер 10 е построена между 1682 и 1684 година. Прочута е с това, че е център на Британското правителство. Въпреки семплата си външност от пръв поглед, сградата е претърпяла множество промени, като най-значимата е била през 1960 година, но вратата се е запазвала винаги в класическия си вид. Тя продължава да бъде плътно черна с черно чукче и позлатен пощенски слот и голямо бяло номер „10” в центъра.

Вратите на Колумб

Вратите на Колумб са вход към Ротондата, сърцето на Капитолия в САЩ. Вратите са произведени в Германия от бронз през 1855 година, но транспортирани в САЩ през 1863 година след края на Гражданската война.

221 Б Бейкър Стрийт

Когато историите за Шерлок Холмс били писани, подобен адрес не е съществувал, тъй като номерациите на Бейкър Стрийт са достигали до 85. През 1930 година улицата е била продължена и така 221Б „Бейкър Стрийт” става реалност. Тази локация се превръща в музей в чест на Шерлок Холмс. След създаването му, започва и 15 годишен спор между Аби Нешънъл и Музея на Шерлок Холмс за правото на получаване на поща. През 2005 година след прекратяване на дейността на Аби Нешънъл, притежанието на адреса не е оспорвано, въпреки реалното разположение на Музея между номерата 237 и 247. Вратата помещаваща се там е тънка и черно лакирана, със сребърно чукче и пощенски слот. Над нея има полукръг от стъкло. Викториански облечен пазач е всекидневно пред нея.

Светата врата на базиликата „Свети Петър”

Базиликата „Свети Петър” се помещава във Ватикана, Рим и е една от най-големите църкви на Земята. Това още е мястото, където и Свети Петър е погребан. Дизайна се дължи на няколко известни ренесансови архитекти като Микеланджело и Донато Браманте. Това е най-свещения католически храм в целия свят.

Ако някога сте посещавали великата базилика, то със сигурност ще сте виждали и Свещената врата, която се намира на северния ѝ вход. Не е позволено да се отваря, освен ако годината не е свещена. Това се случва на всеки 25 години от 1450 насам. Следващата Свещена година ще бъде през 2025 година.Тя представлява преминаването от този свят, към света на Господ – изкуплението на старите грехове и започването на нов живот. Свещената врата има по себе си 16 зони с различни религиозни картини.

Родното място на Шекспир

На външен вид може да изглежда като стара дървена врата, но този вход придава литературен ентусиазъм към пристъпването в дома на един от най-великите писатели на всички времена.
Родното място на Шекспир се намира във Великобритания и се е превърнал в музей в чест на писателя. Неговия дом приютява хора от целия свят.

По време на реставрация  на дома му, единствено вратата запазва първоначалния си облик от средата на 1500-те години. Много хора правят снимки на входа преди да направят първите си стъпки в къщата.

Червената врата на салона Елизабет Арден

Елизабет Арден е основател на салон за красота в Канада през 1898 година, който бързо се разраства до интернационално ниво през началото на 1910 година. Най-впечатляващата част от фасадата на салона, която приковава вниманието на всички клиенти е червената врата. Тя и до днес е символ на най-големия салон в света.

Хотел Уестгейт

Въстанието в Нюпорт е най-големия бунт в Британската история. Едновремешният бунт е избухнал през 1839 година, като в него право на участие са имали всички мъже над 21 години. Бунта е предизвикан от задържането на затворник в хотела. Тълпата от 5000 души, ръководена от собствената си агресия е оставила значими белези. Дупките от куршуми могат да бъдат видени от този съдбовен ден. Макар хотела през годините да е бил превърнат в търговски и развлекателен център, вратата му продължава да стои като монумент, останал от бунта.

Група Вратите или  “The doors”

Вратите или „The Doors” както са ни познати е рок банда от 1965 до 1973 година с главен певец Джим Морисън, починал през 1971 година. С невероятно много албуми и песни, и безброй фенове те дават един невероятен тласък на рокендрола.

Кой би очаквал,че една врата би могла да има история?

Вратите могат да бъдат нещо повече от конструкция. Те могат да имат историческо, религиозно и културно потекло, което се предава от поколение на поколение чрез историята. Независимо дали са истински, пресъздадени, символични или реставрирани, всяка една от тях има оставащо впечатление върху съзнанието на милиони хора.

Сподели